39th Annual Meeting of the German Society for Microcirculation and Vascular Biology (GfMVB)

Peaks in Vascular Biology
5–7 October 2017 • Grainau / Garmisch-Partenkirchen, Germany

39th Annual Meeting of the German Society for Microcirculation and Vascular Biology (GfMVB)

Peaks in Vascular Biology
5–7 October 2017 • Grainau / Garmisch-Partenkirchen, Germany

Congress details

Print-File

Scientific programme

12:00h Registration
13:00h Opening Remarks
13:15-14:45h Session I: New insights in leukocyte trafficking Chairs: Markus Sperandio, Barbara Walzog
  Speakers:
13:15-13:35h Dietmar Vestweber, Münster (20 min)
13:35-13:55h Barbara Walzog, München (20 min)
13:55-14:15h Claudia Nussbaum, München (20 min)
14:15-14:45h Short Talks (10 min)
14:45-15:15h Coffee Break
15:15-16:45h Session II: Frontiers in vascular inflammation Chairs: Leska Holdt, Christian Weber
  Speakers:
15:15-15:35h Oliver Söhnlein (20 min)
15:35-15:55h Lesca Holdt (20 min)
15:55-16:15h Hendrik Sager (20 min)
16:15-16:45h Short Talks (10 min)
16:45-18:00h Coffee Break, poster walk I
18:00-19:00h Keynote Lecture Chair: Markus Sperandio, Ulrich Pohl, München: Connexions matter
19:30h Dinner
8:00-9:00h Breakfast
9:00-10:30h Session III: non-coding RNAs in vascular biology (DZHK Session) Chairs: Rabea Hinkel - Stefan Engelhardt
  Speakers:
9:00-9:20h Reinier Boon lncRNA and circ RNA as miR sponges
9:20-9:40h Lars Maegdefessel miRNA in restenosis
9:40-10:10h Ingrid Fleming miRNA and platelet function
10:10-10:30h Short talks (10min)
10:30-11:00h Coffee Break
11:00-12:30h Session IV: Immunology in transplant medicine Chairs: Bruno Reichart, Eckhard Wolf
11:00-11:20h Jochen Seissler (München)
11:20-11:40h Elmar Jaeckel (Hannover)
11:40-12:00h Nick Klymiuk (München)
12:00-12:30h Short talks (10min)
12:30-15:00h Lunch, poster walk II
15:00-16:30h Session V: Young investigator session Chairs: Florian Limbourg, Ferdinand LeNoble 6 short talks selected from best abstracts
16:30-17:00h Coffee break
17:00-17:45h Keynote Lecture II Chair: Christian Kupatt, Roger Hajjar, New York: Pulmonary Hypertension - a case for vascular gene therapy
18:00-19:00h Keynote Lecture III Paul Riley: The lympahtic system in the diseased heart
19:30h Dinner
21:00h Social activity
8:00-9:00h Breakfast
9:00-10:30h Microcirculation & Clinics Chairs: Karl Ludwig Laugwitz - Derk Frank
9:00-9:20h Novel insights in anticoagulation (Tobias Petzold, München)
9:20-9:40h Novel insights in ACS / microthrombosis (Michael Joner, München)
9:40-10:00h Novel insights in aortic stenosis (Derk Frank, Kiel)
10:00-10:20h Novel insights in lipid treatment (Thorsten Kessler, München)
10:30-11:00h Coffee break
11:00-12:30h Hermann Rein Award session Chairs: Henning Morawietz, Christian Kupatt 3 award lectures & discussion
12:30-13:00h Closing session, Hermann Rein award, announcement of next meeting